vrijdag 10 februari 2012

De kracht van jongeren samenVan 25 november tot 5 december 2011 hadden we in Leuven jongeren uit Guatemala op bezoek. Met de Leuvense jongerenorganisaties van ACW ( jong-ACW, ACV jongeren, jong-KWB, jong-KAV, KAJ en Kazou) nodigden we gasten uit van de MTC, de Movimiento de Trabajadores Campesinos (Landarbeiders).
In eerdere visies zag je misschien al een interview met Lydia, Sulvia en Ana, onze jonge gasten en hun begeleidster, of een fotoverslag van de uitwisselingsweek.


Het partnerschap

In het verbond Leuven hebben ACW, ACV en CM al vele jaren een partnerschap met organisaties in Guatemala. Eén daarvan is de MTC, een socio-culturele beweging die ook syndicaal werk verricht. Vrijwilligers en beroepskrachten van hier trokken al een aantal keer op ervaringsreis om het werk van onze partners ginder en vooral de mensen achter de organisaties te leren kennen. Daarnaast is er natuurlijk ook de financiële en – zeker niet minder belangrijk- morele en politieke steun. Want beweging maken is in Guatemala niet evident en dus is (internationale) solidariteit er meer dan welkom.
Jongerenuitwisselingspproject

Toen we in 2010 met een aantal jongeren deelnamen aan één van die ervaringsreizen viel het ons op hoeveel onze partners met jongerenwerking bezig zijn. Omdat ze beseffen dat de toekomst bij de jongeren ligt. Zeker in Guatemala, waar ze de nieuwe generatie vormen, die niet (zo erg) getekend is door de burgeroorlog - waaraan pas in 1996 een einde kwam. Een burgeroorlog die sociale structuren, vertrouwen tussen mensen en geloof in de toekomst vernietigde. Maar onder andere MTC probeert opnieuw jongeren te verenigen, te engageren en een toekomstperspectief te bieden. Omdat we zelf ook actief zijn in jongerenorganisaties hier, wilden we wel eens horen hoe de jongeren het daar aanpakken, en wat we van hen kunnen leren op dat vlak. En dus zochten en vonden we ook in de andere jongerenorganisaties van ACW Leuven enthousiastelingen die mee een uitwisseling op poten wilden zetten. Het doel was daarbij vooral om elkaar en elkaars leefwerelden te leren kennen. Maar ook elkaars werkwijze, hoe jongeren te bereiken en te betrekken. Zo gezegd zo gedaan, en met de financiële steun van onze ‘ouder’-organisaties konden we jonge gasten van MTC en een begeleidende beroepskracht uitnodigen voor een weekje ‘uitwisselen’. Met een werkgroep met afgevaardigden uit de verschillende organisaties staken we de week in elkaar en elke organisatie nam vervolgens een onderdeel (of meer dan één) van het programma voor zijn rekening. Een syndicale wandeling, kroegentocht, bezoek aan een opleidingscentrum van VDAB, een dagje Brugge, koken met jong-KWB, een avondje met KAJ, bezoek aan het VTI, een open avond, verblijf in gastgezinnen, schaatsen, langs bij CM, deelname aan een nationale vakbondsactie in Brussel en een ontmoeting met de nationale kopstukken van onze organisaties: Luc Cortebeeck, Patrick Develtere, Eva Brumagne en André Kiekens. Je ziet: een gevulde maar zeer leerrijke week. We leerden elkaar kennen. Niet alleen tussen Guatemala en België, maar ook tussen onze Leuvense organisaties werd er heel wat uitgewisseld. Wie nog niet eerder in Guatemala was kreeg na intense getuigenissen en vele informele babbeltjes toch een glimp van de leefsituatie van onze jonge gasten.
En verder…

Iedereen kreeg zin om beter en meer samen te werken, in Leuven en ook met Guatemala. Al maakt de afstand het niet evident en is contact houden via e-mail lang niet zo gemakkelijk – toch niet als je geen elektriciteit hebt in het huis (of het dorp) waar je woont. We willen de solidariteit levend houden. Want dat is iets dat we tijdens deze week geleerd hebben: el pueblo unido, jamás será vencido! (Het verenigde volk zal nooit overwonnen worden). De kracht van mensen samen, is niet te onderschatten. Een kracht die we ook hier nog nodig zullen hebben tijdens de komende jaren van crisis en besparingen…


Femke Sterckx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten