zaterdag 4 december 2010

MTC investeert in jongeren


Het bezoek aan de altiplano – de hoogvlakte van Guatemala– op 22/11 eindigt in het nieuwe vormingscentrum van MTC in Comitancillo. Met buitenlandse steun bouwde MTC dit centrum waar sinds februari 2010 opleidingen gegeven worden. Traditioneel is dit de streek van de keramiekbewerking. Maar de verkoop daarvan brengt maar weinig geld in het laatje. Bovendien gebruiken veel mannen, die instaan voor de verkoop van het afgewerkt product, het verdiende geld liever voor eigen alcoholconsumptie dan voor het gezinsbudget… De opleidingen van MTC moeten een alternatief bieden: leren weven, meer eigentijdse keramiek-producten maken en beter commercialiseren, PC-opleidingen … Jong en ook oud, man en zeker ook vrouw vinden de weg naar dit vormingscentrum.
In El Quetzal, in de lager gelegen kustregio ‘Costa’, bezoeken we het andere vormingscentrum van MTC. Dit draait al wat langer en heeft ook een ruimer opleidingsaanbod. De PC-klas (met voor elke deelnemer een PC ter beschikking!) is ook hier een succesnummer. De topper is evenwel het kookatelier, naast een opleiding tot meubelmaker, schoonheidsspecialist(e)/kapper, bakker, confectiebewerking… De opleidingen moeten de jongeren hier een alternatief bieden voor het weinig waardig werk in de koffieplantages. Toch slaagt slechts een goede 10% erin om van het geleerde ook werkelijk hun job te maken. Vorig jaar bereikte MTC 345 deelnemers, 2/3 waren meisjes! Door het aanbieden van overnachtingsmogelijkheden kan MTC meerdaagse opleidingen aanbieden en kunnen jongens en meisjes van de ruimere regio deelnemen. Zoals Ann eerder beschreef is de weg naar El Quetzal al een heel avontuur, dus kunnen overnachten is geen overbodige luxe.
We ontmoeten hier ook nog vertegenwoordigers van de MTC-jongerenraden. Vanuit de idee dat jongeren de volgende generatie leiders zijn, werkt MTC sinds januari aan de versterking van hun zelfbewustzijn en hun leiderschapskwaliteiten. MTC startte ondertussen 13 jongerenraden in evenveel gemeenten en bereikt hiermee 168 militanten/spilfiguren tussen 16 en 24. Ze komen in het weekend samen en wisselen uit over gevolgde vormingen, lokale problemen en algemene thema’s zoals mensenrechten. Maar ook sportieve en meer ontspannende activiteiten krijgen een plaats in hun werking. We duimen dat deze investeringen in jongeren zijn vruchten mag afwerpen! Voor een ander en beter Guatemala, stap na stap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten